Přírodní esenciální oleje se používají v kuchyni i potravinářském průmyslu po dlouhá léta k ochucování a aromatizaci. Tradici mají třeba v oblasti Středomoří, kde jsou neodmyslitelnou součástí řady tradičního pečiva. Překvapivě je najdeme ale i v řadě běžných celosvětově prodávaných produktů, třeba v Coca Cole.
Dala jsem dohromady pět jednoduchých tipů, díky kterým si můžeme esenciální oleje jednoduše a bezpečně užít při našem kulinářském čarování.
Bez ohledu na konkrétní použití éterických olejů vždy dbáme na to, abychom je používali bezpečně. Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované a zároveň nejsou rozpustné ve vodě. Musíme si tedy vždy být jisti, že je smícháme se správnými látkami a dostatečně je zředíme. Je dobré začít s těmi, které mají výraznější barvu (třeba pomerančový eo). Okem si můžeme ověřit, že nám nikde neplavou očka ani miniaturní kapičky esenciálního oleje.
Vlastně citrusové esenciální oleje jsou skvělé i v tom, že jsou bezpečné, bez kontraindikací a poskytují nám škálu úžasných chutí a vůní – kromě klasiky v podobě citronu a pomeranče stojí za pozornost třeba pomeranč krvavý, limetka nebo zelená mandarinka.
Salátové zálivky
Zejména olejové salátové zálivky jednoduše vylepšíme esenciálním olejem, třeba citronovým. Jedna kapka bude bohatě stačit do oleje na jednu až dvě velké porce. A půjde i do domácí majonézy.
Tzatziki a další omáčky
Tzatziki patří mezi moje oblíbené omáčky (nejen) v létě. Nejradši je dělám z krémového řeckého jogurtu. Patří do nich určitě citron a často se přidává i máta. V obou případech můžeme chuť podtrhnout esenciálním oleje – citronovým a nebo mátovým. Hodit se může i ten z koprového semínka.
Sušenky, bochánky, chlebíčky
Vzpomínám si, kdy jsem poprvé narazila na použití esenciálního oleje v kuchyni. Bylo to v době, kdy jsem začala objevovat tradiční španělské pečivo. Pro každou příležitost totiž mají tradiční sladké dobroty, často připravované z kynutého těsta. A těsto právě vylepšují buď květovou vodou (hlavně z pomerančového květu), nebo esenciálním olejem. Jeden takový recept, kde využijeme obojí, najdete na aromareceptech. Jedná se o pečivo z brioškového těsta, které se právě využívá u řady příležitostí k tradičnímu pečení.
Při pečení se sice esenciální olej částečně odpaří, ale i přesto by měl našemu dílu dát chuť a vůni. Funguje to podobně jako třeba s třtinovým rumem – i ten ve Španělsku přidávají do těsta a výsledek opravdu stojí za to.
Čokoláda a spol
Čokoláda má tukový základ, a díky tomu v ní můžeme dobře rozmíchat esenciální olej. A pak s ní čarovat.
Z ochucené čokolády si můžeme zase odlít tabulky nebo kapičky, můžeme ji použít jako polevu (třeba na pusinky nebo sušenky), můžeme si z ní vyrobit bonbony… Osvědčená je kombinace s mátou nebo pomerančem. Ostatně k té pomerančové esenci můžeme přidat taky kousky kandované pomerančové kůry.
Výborný tip je pak taky bílá čokoláda. Ta jde dohromady úžasně se všemi citrusovými esenciálními oleji, taky s lavandinem, různými bylinnými esenciálními oleji. Je univerzálnější než klasická čokoláda.
Tmavá vysokoprocentní čokoláda jde zase báječně dohromady s kořenitějšími a zemitějšími chutěmi.
Džemy a sladké omáčky
Marmelády, džemy a další sladké omáčky, sirupy a med můžeme doladit esenciálním olejem. Podmínkou je, aby v sobě měly dostatek cukru a esenciální olej se v nich dobře rozptýlil.
Začít můžeme třeba ochuceným medem do ovesné kaše nebo na lívance a nebo džemem, ve kterém rozmícháme kapku esenciálního oleje.
Poznámka na konec – dávkování
I když neexistují zcela jednoznačná pravidla, co se dávkování týče, určitě platí, že méně je více. Skvělý je na začátek třeba pomeranč, který je relativně jemný a bezpečný. Začít můžeme tak na kapce nebo dvou na porci. Další podrobnosti k tématu jsem sepsala tady.