Jak bezpečně užívat esenciální oleje v kuchyni? Základní pravidla

Esenciální oleje a jejich použití do jídla

I s kvalitními esenciálními oleji vyrobenými speciálně pro použití do jídla musíme nakládat opatrně. Jsou to vysoce koncentrované látky, a tudíž je musíme používat správně, abychom si neublížili.

Jen esenciální oleje z určitých rostlin mohou být používány vnitřně. Některé rostliny jsou jedovaté, takže je nekonzumujeme v žádné formě, už vůbec ne v podobě esenciálního oleje. Nicméně je potřeba vědět, že některé esenciální oleje vyrobené z jedlých rostlin taky mohou být potenciálně nebezpečné při požití. Záleží totiž na složení toho kterého konkrétního esenciálního oleje, zejména na tom, jak byl vyroben. A samozřejmě je velmi důležité dávkování, protože esenciální oleje jsou vysoce koncentrované. Je možné, že u konzumace celé rostliny se nám nic nestane, ale při požití esenciálního oleje z ní už budeme mít problémy. Takže vždy si musíme ověřit, zda se ta která rostlina (a její konkrétní chemotyp), potažmo ten konkrétní esenciální olej pro konzumaci hodí.

Kvalita esenciálního oleje je velmi důležitá. Většina esenciálních olejů je bezpečná pro použití do kosmetiky, ovšem poživatelných esenciálních olejů je mnohem méně. Aby byla esenciální olej bezpečný pro vnitřní užití, musí být jeho výrobě věnována mnohem větší pozornost. Výrobce musí splnit vyšší nároky na výběr suroviny i celý výrobní a skladovací proces. S esenciálním olejem se musí od počátku zacházet jako s potravinou a plnit všechny příslušné zákonné požadavky na potraviny. Produkt je také důkladněji analyzován. Výsledkem je nejčastěji tzv. chemotypovaný esenciální olej s garancí vhodnosti k vnitřnímu užití. Právě tento poslední krok je asi nejklíčovější – analýzu esenciálního oleje musí provádět osoba, která dovede bezpečnost pro vnitřní užití s jistotou zhodnotit.

Pokud esenciální olej nesplňuje přísná kritéria pro to, aby byl označen za potravinu a za vhodný k vnitřnímu užití, patří do kategorie chemických látek. Musí být jako chemická látka označen, obvykle součástí značení je i upozornění, že nemá být užíván vnitřně.

Ředění esenciálních olejů je taky ohromně důležité. Éterické oleje nejsou mísitelné s vodou, na vodě obvykle plavou a pokud bychom vodu s takovou skvrnou vypili, mohli bychom se ošklivě popálit nebo si jinak ublížit. Nemůžeme tak esenciální oleje vmíchat do čehokoliv, musíme se řídit základními pravidly mísitelnosti. Když tedy vybereme vhodný základ, musíme v něm esenciální olej rozmíchat a až poté ho můžeme konzumovat.

Dávkování pak souvisí do jisté míry s ředěním. Jelikož jsou esenciální oleje vysoce koncentrované, musíme s nimi dle toho zacházet. Taky je důležité s nimi nakládat jako s aditivem – tedy dávkujeme je velmi opatrně. Každý esenciální olej má zpravidla dávkování jiné, to záleží především na jeho chemickém složení. Obecně určitě doporučíme začít s citrusovými esenciálními oleji, hlavně pomerančem a citronem. Jsou velmi univerzální, takže si je můžeme vyzkoušet ve spoustě receptů. A hlavně jsou bezpečné, u běžného použití nenesou s sebou rizika.

My se u dávkování řídíme tím, co je dohledatelné jako dávkování v potravinářském průmyslu. Může se ale stát, že někomu určitá dávka konkrétního esenciálního oleje nesedne, speciálně u silnějších esenciálních olejů získaných třeba z koření. U nich je proto dobré zkoušet od menších koncentrací.

Taky bychom doporučily silnější esenciální oleje používat spíše svátečně, neudělat z nich náš „denní chléb“.

Další detaily ke koncentracím najdete tady.

Možné kontraindikace musíme vzít v potaz. Esenciální oleje nejsou jen nositeli vůně a chuti, ale taky účinků. Ty využívá jak tradiční aromaterapie, tak hlavně aromaterapie vědecká. Stejně jako při užívání léků nebo rostlinných preparátů, i u esenciálních olejů musíme mít na paměti řadu omezení. Podstatně opatrnější musí být těhotné a kojící ženy a osoby s chronickým onemocněním. Dobře rozmýšlíme taky použití do jídla pro děti. U těchto rizikových skupin můžeme esenciální oleje použít jen v minimálním množství k aromatizaci, k jakémukoliv terapeutickému užití je třeba přistupovat s dobrou informovaností a pokud možno ve spolupráci se zkušeným aromatologem. Více o tomto tématu si můžete přečíst tady.

Nakonec, taky bych určitě zdůraznila, že s esenciálními oleji pracujeme jako s aromatem, ochucovadlem a skutečně po kapičkách. Maximálně využijeme některých jejich příznivých účinků v naší dietě (ostatně proto jsou některé z nich taky oficiálně značeny jako doplněk stravy). 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *