Jak silný esenciální olej je? Jak ho bezpečně používat?

Jak ředit stoprocentně přírodní esence do jídla?

Už před nějakou dobou jsem se pro jedlé esenciální oleje nadchla. A taky se mi v hlavě uhnízdil nápad je nabídnout dál. Chtěla jsem je ale předávat “bezpečně” – se spoustou informací, aby je každý mohl používat bezpečně a s rozmyslem.

Už tolikrát jsem v našich článcích zdůrazňovala, že esenciální oleje jsou vysoce koncentrované látky a dle toho s nimi musíme nakládat. To “vysoce koncentrované” jsem ale chtěla specifikovat. Protože když víme, kolik čerstvé rostliny se skrývá za jednou kapkou éteráku, mnohem snadněji a informovaněji pak ho můžeme používat. Spíš si tak dáme pozor a na druhou stranu nebudeme plašit zbytečně.

Každá surovina, ze které se esenciální oleje vyrábí, obsahuje jiné množství esencí. Od jejich množství se pak odvíjí snadnost jejich získávání a nakonec i cena. A nejen to. Je to důležitá informace i pro nás, kdo esenciální oleje chceme používat, speciálně při vaření.

Překvapivě často množství obsažených silic nekoresponduje s tím, jak výrazně rostlinka voní. Třeba růže nebo meduňka nás překvapí krásným silným aroma. Podruhé nás ale překvapí ve chvíli, kdy z nich budeme chtít esenciální olej získat. Obě rostlinky jsou známé velmi nízkou výtěžností. K získání 1 kilogramu meduňkového či růžového esenciálního oleje potřebujeme asi 5 tun rostlinného materiálu, zatímco u lavandinu mám postačí třeba 50 kilo.

Třeba právě lavandin je tak oblíbený proto, že má každá jeho rostlina velké množství květů, obsahuje hodně silic a tím pádem má větší výtěžnost v porovnání třeba s levandulí lékařskou.

Množství vonných substancí v rostlině závisí na spoustě faktorů – na konkrétním kultivaru, místě pěstování, kvalitě půdy, na počasí… A pro výrobu esenciálního oleje je taky velmi důležitý okamžik sběru a způsob zpracování. Navíc u každé rostliny není důležité jen to množství, ale taky konkrétní složení esenciálního oleje. I ten získaný esenciální olej je totiž směsí mnoha různých látek a jeho složení závisí na těch samých faktorech.

Konkrétní složení esenciálního oleje lze odhadnout pro určité místo. S jistotou ho však lze určit jen díky speciálním analytickým metodám, které někteří výrobci využívají. Těmi se stanoví, kolik jakých substancí v něm je. Srovná se s očekávaným profilem a určí se chemotyp. Můžeme se tak dozvědět například to, že konkrétní éterický olej tvoří převážně mentol. Nebo že geraniol je tou substancí, která nás z hlediska aromaterapie nejvíce zajímá a že je obsažený v množství odpovídajícím normám. V případě konzumace je to velmi důležité, protože ne každé složení je pro nás bezpečné. Proto pracujeme jen s těmi esenciálními oleji, které jsou pro konzumaci prokazatelně vhodné.

Ale abychom se vrátili k těm číslům… Nelze tedy obecně s jistotou říct přesný obsah esencí v rostlině. Můžeme ale počítat s přibližnými hodnotami, které jsou v odborné literatuře dohledatelné. Z toho důvodu uvádím zatím čísla pouze několik vybraných esencí. Výpočet jsem zjednodušila taky tím, že neberu v potaz hustotu jednotlivých esenciálních olejů. Pro orientaci postačí, pokud budeme počítat s tím, že každý ml esenciálního oleje váží o něco méně než 1 gram. Pro většinu to platí. Zaokrouhlování v tomto případě “hraje do karet” bezpečnosti, protože při přesném přepočtu na kapky by se nám projevila právě nižší hustota a tudíž větší počet kapek do gramu.

  • Levandule, konkrétně lavandin: 2 %, 1 kapka esenciálního oleje odpovídá zhruba 3 g čerstvé rostliny
  • Citron: 1 %, 1 kapka odpovídá zhruba 5 g čerstvé citronové kůry (pro představu to představuje zhruba 2 upěchované lžičky čerstvě nastrouhané kůry)
  • Pomeranč: 0,7 %, 1 kapka odpovídá zhruba 7-8 g čerstvé pomerančové kůry
  • Máta, druh máta rolní: 0,6 %, 1 kapka odpovídá zhruba 9 g čerstvé máty

Na základě těchto čísel si můžeme udělat představu, jak silné jednotlivé esenciální oleje jsou. Konkrétně tyto čtyři jsou poměrně dost bezpečné, protože jsou získávány z rostlin, které běžně konzumujeme i ve větší míře a které obsahují vysoké množství esencí i na našem talíři. To byl taky jeden z důvodů, proč jsme je zařadily do prodeje jako první.

I přes jejich relativně poměrně vysokou bezpečnost ale stále platí, že je musíme používat zodpovědně. Pokud esence jíme v jejich přirozené podobě – tedy pokud sníme třeba kus pomerančové kůry, jsou součástí celé složité struktury sestávající z mnoha látek. Proto i my esenciální oleje vždy mícháme s dalšími ingrediencemi, abychom je naředili. Málokdo si navíc větší množství kůry dopřeje každý den. Proto i ty esenciální oleje používáme hlavně ke zpestření jídelníčku.

Na obalech esenciálních olejů najdeme univerzální pravidlo dávkování – na každý kg suroviny 1-2 kapky éterického oleje. Jedná se o bezpečné, univerzálně aplikovatelné pravidlo užívání. U řady esenciálních olejů je však bezpečné množství daleko vyšší. Určitě tedy neplatí, že pokud připravujeme zálivku na salát, tak potřebujeme kilo oleje, abychom mohli výše uvedený poměr dodržet. Třeba u citronového esenciálního oleje můžeme použít kapku i do tak malého množství zálivky, jak potřebujeme, za předpokladu, že se jedná o bezpečný esenciální olej a dokonale se mám v zálivce rozmíchá. Smícháním zálivky se salátem  a následně dalším jídlem či pitím dojde k dalšímu ředění, většinou dostatečně rozumnému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *