Jak se pozná esenciální olej vhodný k použití v kuchyni?

Jak se pozná esence vhodná a bezpečná do jídla?

Není esenciální olej jako esenciální olej. I já jsem v tom dlouho tápala a dotazů, jak se pozná dostatečně kvalitní éterák pro použití do potravin, mi přišlo povícero. Takže… jak poznáme kvalitní esenciální olej, který můžeme použít i v kuchyni?

Odpověď je jednoduchá – řídíme se údaji výrobců a volíme důvěryhodného dodavatele, který ví, co prodává.

Sami nemáme možnost udělat rozbor produktu a neexistuje příliš indikátorů, na základě kterých bychom mohli sami nezávisle objektivně zhodnotit, který esenciální olej je vhodný. Jsme tedy především odkázáni na výrobce, na informace, které nám dává k dispozici, a na vážnost, se kterou k esenciálním olejům přistupuje. Musíme vědět přesně, kdo za ten produkt ručí a odkud pochází. Určitě velký pozor si dáváme u produktů, které nemají dostatečné značení. Chceme znát výrobce a jeho zázemí a že si za produktem stojí.

Určitě ale existuje řada vodítek, na základě kterých se můžeme rozhodnout, zda produktu budeme důvěřovat a zda budeme věřit, že k vnitřnímu užití ho lze bezpečně použít.

Základní informací pro nás je popisek produktu. Esenciální oleje označené jako produkty k vnitřnímu užití – ať už klasifikované jako doplněk stravy nebo jako potravinářské aroma – by měly splňovat všechna kritéria, která musí splňovat produkty potravinářských podniků určené ke konzumaci. V takovém případě víme, že výrobce skutečně k produktu přistupuje jako k potravině. Zodpovídá za bezpečnost jejího užití v souladu s přiloženými instrukcemi.

Často mívají produkty bio certifikáty. Nicméně to nemá nic společného s tím, zda produkt je, nebo není bezpečný ke konzumaci. Bio může být třeba i kosmetika, drogerie nebo textil. Hledáme proto přímo potravinářskou bio certifikaci, která je jednotná pro celou EU. Potravinářská bio certifikace je mnohem přísnější a jedním z jejích základních pilířů je hlídání celé cesty produktu od zemědělce k poslednímu dodavateli.

Na obalu produktu bychom taky měli najít celou řadu dalších základních informací – údaje o rostlině, ze které esenciální olej pochází, včetně chemotypu. Chemotyp je zárukou biochemické čistoty. U jednoho druhu rostliny se můžeme setkat s řadou chemotypů, přičemž každý bude mít trošku odlišné  složení. Je to ale velmi důležitá skutečnost, která může rozhodnout o tom, zda bude esenciální olej bezpečný pro dané užití.

Co se týče chemotypu, tak je ale taky důležité rozlišovat, zda ten chemotyp byl skutečně ověřen laboratorně. Už jsem taky viděla produkty, které uváděly, že se jedná o chemotyp xy. Evidentně to tam bylo uvedené ne na základě výsledků analýzy, ale na základě toho, že se tento “dovětek” u tohoto druhu rostliny někdy uvádí.

Množství produktu v balení a informace o původu by taky měly být samozřejmostí.

Na obalu nebo na lahvičce se pak musí objevit i doporučené datum spotřeby. To je platné do okamžiku, než se produkt otevře. Z pochopitelných důvodů nezohledňuje okamžik otevření produktu ani podmínky skladování. Naše esenciální oleje musíme skladovat za správných podmínek – mimo zdroj tepla a z dosahu světla, dobře zavřené.

Přiložené instrukce nám taky dávají spoustu informací. Měly by indikovat doporučené dávkování, případně další informace k užití. U esenciálních olejů se rozšířilo velmi špatné doporučení, a to jejich kapání do vody k pití. To může být velmi nebezpečné. Seriózní výrobce/prodejce tohle doporučovat nesmí – odporuje to totiž základním vlastnostem esenciálních olejů, které by samozřejmě měl bezpečně znát. Naopak, měl by upozornit na to, že esenciální olej se s vodou nesmísí a je navíc třeba ho před užitím vždy naředit – například rozmíchat v medu nebo potravině s obsahem tuku. A uvádět by měl i bezpečnostní upozornění, například omezení v případě těhotných či kojících žen a dětí.

Některé možná taky trošku překvapí, že kvalitní esenciální oleje někdy nemají tak výrazné aroma. Nebývají tak štiplavé a pronikavé, jsou jemnější a pomaleji se rozvoňují. Oproti nim nekvalitní esenciální oleje často voní intenzivněji, tak nějak líbivěji. To proto, že se jedná buď o upravené přírodní esenciální oleje nebo o z části či zcela umělé směsi.

Pro mě osobně je hodně důležitý i celkový přístup výrobce k problematice. Jeho ochota za produkt a jeho užití ručit. Když jsem vybírala značku, od které bych esenciální oleje při vaření používala a které bych pak ráda nabízela, hodně jsem koukala na to, aby výrobce skutečně podporoval zodpovědné využití produktu. Aby rozuměl tomu, jak éterické oleje fungují, a neviděl v nich jen něco, co zrovna děsně letí. Proto jsem nakonec sáhla po těchto terpenických, kde vím, že za nimi stojí tým složený z lékařů, lékárníků, chemiků a dalších specialistů, kteří se věnují esenciálním olejům (a nejen jim) na úrovni vědecké aromaterapie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *