Esenciální olej jako aroma vs. esenciální olej jako lék

Použití esence jako přírodní aroma

Esenciální oleje jsou velmi koncentrované, mocné látky. Jejich vnitřní užívání se obecně nedoporučuje. Proč? A proč na tomhle webu o jejich použití v kuchyni pořád mluvíme?

Esenciální olej je směsí látek, které se přirozeně nacházejí v rostlinách – v jejich květech, listech, plodech, semenech, kůře, kořenech, pryskyřici… Pomeranč třeba má svoji slupku tak voňavou právě díky esencím. Když ho začneme loupat, esence se uvolní do vzduchu a provoní ho. Levandule je esencí taky plná. Proto milujeme, když pomneme její květ nebo list a můžeme si přivonět. Esence rostlinám dávají vůni, ale taky řadu různých účinků – některé jsou léčivé a vyloženě pozitivní, jiné už ani zdaleka ne, můžou být totiž i toxické.

Esence se z rostlin získávají a schovávají se do lahviček. Těch, které si pak koupíme.

Tak jako bylinky využíváme různě, využíváme různě i jejich esence.

Esenciální olej jako aroma

Potraviny obsahující přirozeně esence jíme běžně. Dokonce běžně jíme i takové potraviny, které byly esenciálními oleji obohaceny (viz zde tolikrát zmiňovaná Coca Cola jako příklad). Je to mnohem častější, než bychom čekali. Potravinářský průmysl spotřebovává veliké množství esenciálních olejů, ať už čistých přírodních nebo daleko spíše různě upravovaných i syntetických.

A stejně tak esenciální oleje můžeme použít i v naší kuchyni. Jen je potřeba vědět, že si musíme hlídat tři věci: musíme mít esenciální olej se zárukou kvality, musíme ho dávkovat zodpovědně a u některých esenciálních olejů vzít v potaz kontraindikace.

Třeba pomerančovou chuť miluje spousta lidí. Čokoláda s pomerančem je skvělá a rádi si na ní pochutnáme. Což není problém, protože do čokolády můžeme přidat pomerančovou kůru, nejčastěji proslazenou. Ovšem pokud chceme čokoládovou polevu s příchutí pomeranče, už tak snadné to nebude. Pokud do polevy přidáme kůru, poleva nebude hladká. Nebude vypadat dobře a možná ani jednoduše nepůjde použít. Díky esenciálnímu oleji ale můžeme do čokolády přimíchat tu nejdůležitější složku z pomerančové kůry – pomerančový esenci. Čokoláda tak bude chutnat i vonět po pomeranči a zůstane krásně hladká.

V tomto příkladu tedy nahradíme pomerančovou kůru pomerančovou silicí. Pokud použijeme správné množství esence, vyjde použití kůry a esence nastejno a nenese to s sebou žádné riziko.

Konkrétně třeba v případě citrusů naopak při použití esence máme jednu velkou výhodu – čistotu suroviny. Těžko se totiž shánějí chemicky neošetřené citrusy. Rychleji se kazí, jsou drahé a vlastně je složité ty plody získat se zárukou, že opravdu jejich slupka nic špatného neobsahuje. Naopak esenciální oleje (tedy ty naše i další, jejichž výrobci dodržují stejné zásady) záruku mají. V našem případě jsou například v bio kvalitě a jejich čistota je prověřena chemickou analýzou. Mnohem lepší a výhodnější je tak místo citronové kůry použít citronovou esenci.

Při použití esence k aromatizaci potravin pracujeme s velmi malými dávkami a volíme si především takové esence, které bychom stejně konzumovali v jídle.

Esenciální olej jako lék

Bylinky a látky z nich získané používáme nejen pro naši potěchu, ale i coby součást terapie. Třeba my přímo nedáme na bylinky dopustit. A protože víme, že bylinky jsou mocné, uvědomujeme si taky, že je třeba s jejich sílou správně pracovat.

Když si dáme jednou, dvakrát denně bylinkový čaj, je to fajn. Nás i naše tělo to potěší. Bylinky ale taky můžeme používat k léčbě neduhů nebo podpoře některých funkcí. V takovém případě ale užíváme větší množství bylin nebo saháme po takových, ze kterých se běžně čaj nevaří. A to samé platí pro esenciální oleje.

Esence lze užívat k terapeutickým účelům, zrovna jako to děláme s bylinami. Stejně tak to ale už není taková sranda. Musíme vědět, co a jak užívat. Nejen proto, abychom si skutečně pomohli. Důležité je to i proto, abychom si neublížili. Bylinky ve větším množství mohou mít skutečně ohromnou sílu.

Ať už se jedná o bylinky nebo o esenciální oleje z nich, pokud je chceme užívat ve větším množství, musíme tak činit jen s dostatkem informací, jinak je to hazard. U esenciálních olejů o to spíš, že se užívají velmi snadno a proto se s to s nimi taky snadno přežene. Esenciálním olejem se snadněji otrávíme než bylinkou, protože do sebe vpravit stejné množství účinné látky je prostě v případě éterického oleje mnohem jednodušší.

Takže esenciální oleje skutečně mohou být lékem, ale v tom případě se s nimi taky jako s lékem musí zacházet. Je třeba mít dostatek informací, pracovat s nimi opatrně, ideálně vše řešit se zkušeným aromatologem, který se vnitřnímu užívání věnuje. Často můžeme narazit na doporučení konzultovat věc s lékařem. Běžní lékaři však nemají ani teoretické, ani praktické znalosti problematiky. Dalším nespolehlivým zdrojem informací jsou sítě multilevelmarketingových prodejců. Nemají odborné znalosti a mají zájem na co největší konzumaci produktu.

Většina bezpečnostních doporučení pracuje s principem větší opatrnosti a všeobecné instrukce nezohledňují případy konkrétních rostlin, potažmo esenciálních olejů z nich. Což znamená, že často jsou doporučení přísnější, ovšem v některých případech naopak nezohledňují specifika určitých rostlin – proto pokud chceme esenciální oleje využít jako doplněk stravy nebo lék, je velmi důležité se dobře informovat o každém jediném produktu, který zamýšlíme užívat.

U nás na webu prodáváme esenciální oleje, které lze používat vnitřně k terapeutickým účelům (pokud je uvedeno, že jsou k vnitřnímu užití). Vzhledem k legislativě a komplikovanosti užití esenciálních olejů v rámci terapie se však v našich článcích a receptech věnujeme pouze používání esencí v kuchyni. Díky nim mají naše pokrmy zajímavější chuť, vůni, obsahují více zdraví prospěšných látek. To všechno 100% přírodně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *