Jak správně skladovat hydroláty (květové vody), aby se nezkazily?

Jak správně skladovat hydroláty - květové vody?

Hydroláty jsou úžasné přírodní produkty. Ovšem jen do té doby, dokud s nimi správně naložíme. Velmi snadno se nám totiž zkazí. Jak hydrolát skladovat, aby nám vydržel dlouho čerstvý?

Shrnutí na začátek

Časově úsporný balíček informací pro případ, že se vám nechce číst celý článek…

  • Správný výběr hydrolátu je minimálně půlka úspěchu – dlouhou trvanlivost zaručí hydrolát balený v továrních podmínkách se zárukou čistoty
  • Hydrolát bez konzervantu patří do lednice ihned po otevření. Chcete ho ale mít pořád po ruce? Pak si odlijte do malé lahvičky, vydrží vám asi 14 dní při pokojovce. Konzervovaný hydrolát můžeme mít mimo lednici.
  • Pokud je deklarovaný jako pro vnitřní užití a bez konzervantu, nepoužíváme vnitřně po uplynutí dvou týdnů.
  • Co nejméně lahvičku otevíráme, máme ho v temnu, mimo zdroje tepla, při stabilní teplotě.
  • Při optimálních podmínkách vydrží otevřený hydrolát zhruba půl roku, v závislosti mimo jiné na jeho kyselosti (kyselejší = trvanlivější). Jakmile se nám na něm něco začne nezdát, přestaneme používat.

Hydrolát = voda

Hydrolát je voda obohacená o látky pocházející z rostlin rozpustné ve vodě a o stopové množství esenciálního oleje. A právě proto, že se jedná o produkt s tak vysokým obsahem vody, velmi brzo v něm začíná bujet život – ovšem ten nežádoucí v podobě mikroorganismů. Nepomůže tomu ani fakt, že voda prošla destilací. To musíme mít na paměti už ve chvíli, kdy hydrolát kupujeme.

Určitě se tu taky hodí připomenout, že spousta produktů, které se jako hydrolát tváří, jím nejsou – jsou to různé parfémované vody, většinou v nich jsou umělá aromata. Takový produkt nám vydrží otevřený i několik let. I tato skutečnost přispěla k různým mylným domněnkám o trvanlivosti hydrolátů.

Konzervovaný hydrolát

Velký rozdíl je mezi hydrolátem konzervovaným a nekonzervovaným. Ten s konzervantem není zdaleka tak citlivý, právě proto, že konzervant v něm znatelně zpomaluje růst mikroorganismů. Můžeme ho tedy skladovat zpravidla při pokojové teplotě (třeba ve skříňce v koupelně) a spotřebujeme ho ve lhůtě uvedené výrobcem. Ta lhůta se totiž liší v závislosti na tom, jak je konzervován.

Určitě stojí za to zmínit, že kvalitní přírodní konzervant nemusí být na škodu. Eventuálně si hydrolát můžeme zakonzervovat sami – to uděláme ihned po jeho otevření.

Nekonzervovaný hydrolát

Nekonzervovaný hydrolát se velmi snadno kazí. Musíme na to myslet už při nákupu. Kupujeme proto jen takový hydrolát, který byl zabalený výrobcem a byla u něj ošetřena kontaminace při balení. Typicky to může být třeba filtrací přes mikromembrány, které veškeré možné mikroby zachytí. V láhvi je tak čistý bezpečný hydrolát a vydrží tak až do chvíle, kdy ho sami otevřeme. Kvalitní balení nám také zaručí, že neotevřený vydrží poměrně dlouhou dobu, třeba dva roky a při skladování a transportu není tak choulostivý.

Ve chvíli, kdy otevřeme nekonzervovaný hydrolát, ukládáme ho do ledničky. Vždy ho otevíráme jen na nezbytně nutnou dobu a dobře zavíráme.

Trvanlivost hydrolátu - květové vody

Pokud se jedná o hydrolát k potravinářskému/vnitřnímu užití, doba použitelnosti k tomuto účelu je asi 14 dní. Po uplynutí dvou týdnů ho musíme tepelně upravit, i když ani to s jistotou nezaručí bezpečnost pro vnitřní užití. Samozřejmě ke kosmetickému použití je pak vhodný i po uplynutí této doby, řádově se pak jedná o měsíce, k půlroku by nám měl vydržet.

U nekonzervovaných hydrolátů lze také doporučit odlévání do menších lahviček. Takovou lahvičku pak můžeme mít i při pokojové teplotě a znovu ji plníme třeba co dva týdny. Díky tomu je používání hydrolátu nejen praktičtější (nemusíme pokaždé do lednice), ale prospíváme tím i zbytku produktu v láhvi – tu totiž otevíráme jednou za delší dobu, snižujeme tak rychlost rozvoje kontaminace.

Jakmile u hydrolátu vidíme zakalení, shluky nebo cokoliv podezřelého, hydrolát přestaneme používat. Také si všímáme změny vůně – tady je ovšem třeba počítat s tím, že hydrolát sám o sobě nikdy nevoní jako esenciální olej.

Dalších pár věcí, na které myslet

Základem je správný výběr na začátku – vybíráme kvalitní hydrolát. (Jak správně hydrolát vybírat?)

Datum spotřeby znamená, že neotevřený produkt vydrží takto dlouho. Jakmile ho ale otevřeme, toto datum přestává platit a doba trvanlivosti závisí na řadě faktorů, zejména právě na skladování. Z tohoto důvodu je důležité kupovat produkt zabalený továrně, protože ten otevíráme my a sami si rozhodneme, kdy to uděláme a jak ho budeme skladovat. U hydrolátů tzv. rozlévaných tedy datum spotřeby od výrobce už neplatí.

Samozřejmě ho otevíráme až ve chvíli, kdy ho potřebujeme. Je škoda ho po zakoupení otevřít, jen abychom si přivoněli, a pak ho odložit. Utíká nám tak jeho životnost.

S hydrolátem co nejméně manipulujeme – každá manipulace zvyšuje riziko kontaminace. Vše, co s ním přijde do styku, musí být perfektně čisté.

Jako esenciálním olejům, i hydrosolům nesvědčí světlo. Tmavé láhve pomáhají hydrolát chránit. Musíme ale o to pozorněji sledovat změny a případné zakalení, protože v tmavém obalu není tak zřetelné.

Na lahvičku s hydrolátem se skvěle hodí sprejová hlava – umožní praktickou aplikaci i zabrání vzduchu, aby se opakovaně do lahvičky dostával.

O trvanlivosti konkrétního hydrolátu nám napoví jeho pH – čím nižší a tedy kyselejší, tím delší doba použitelnosti. Přispívá i obsah esenciálních olejů.

Kvalita a použitelnost hydrolátu se snižuje nejen mikrobiologickou kontaminací, ale i rozkladem látek v něm obsažených – každý hydrolát k tomu má jiné tendence a přispívá k tomu také přístup vzduchu, tepla a světla.

Jako u ostatních produktů, i u hydrolátů se snažíme vyhnout teplotním výkyvům.

Hydrolát nepatří mezi produkty, které bychom měli šetřit na „až někdy“ – užíváme si každou jejich kapku včas.

V létě se může hodit ho zamrazit – třeba v podobě kostek. Hydrolát v potravinářské kvalitě pak užijeme třeba do nápojů.

Doufám, že tímto článkem jsem shrnula principy správného skladování tak, abyste měli jistotu, jak správně na to. Díky tomu si hydroláty ještě lépe užijete a budete vědět, že používáte zdravý a bezpečný produkt.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *