Spousta esenciálních olejů se dneska vyrábí v bio kvalitě, a to je dobrá zpráva. Můžou se ale takové esenciální oleje používat do jídla?
Co je bio certifikát?
Nálepka „bio“ se stala dost oblíbenou a setkáme se s ní u spousty výrobků. U potravin – jako třeba v našem případě, protože doplňky stravy patří mezi potraviny, taky ale u kosmetiky, textilu, různých kuchyňských pomůcek… U spousty výrobků, které nejsou vůbec ke konzumaci určené. Fakt, že jsou bio, znamená pouze, že pochází z ekologického hospodářství.
Označení produktu jako „bio“ má jistě své přínosy, o tom žádná. Zároveň ale platí, že označení bio neznamená totéž, co jedlé. Znamená to jen, že při produkci se víc myslelo na přírodu, nepoužívala se celá řada chemie a že zpracování bylo čistší, šetrnější. Ale neznamená to, že věc s označením bio můžeme polknout.
O jedlosti rozhodne až analýza
Podle toho, k jakému účelu výrobce esenciální olej vyrábí, nastavuje i výrobní procesy a kontrolní mechanismy. Pokud vyrábí pro vnější použití, nemusí vstupní surovinu ani výrobní proces tolik hlídat a nemusí (tak důkladně) analyzovat výsledný esenciální olej. Naopak výrobce esenciálního oleje k vnitřnímu užití ručí za to, že ke konzumaci bezpečný je. Z toho důvodu má zpravidla nastavenou přísnější kontrolu procesů a vyrobené esenciální oleje podrobuje důkladné chemické analýze, aby k zákazníkovi pustil jen 100% bezpečný produkt. Zhodnocení bezpečnosti produktu je v tomto případě náročné a může ho provést jen laboratoř s dostatečnými zkušenostmi s potravinářskými produkty.
Jídlo vs. nejídlo
U různých typů produkce se liší výrobní a kontrolní procesy také z hlediska legislativy. Potravinářský podnik dodržuje jiné předpisy a sleduje jiné procesy než podnik vyrábějící kupříkladu chemické látky. Třeba z hlediska hygieny nebo hlídání čistoty látky tu najdeme řadu rozdílů. I z tohoto důvodu je pro nás důležité vědět, že s tím, co chceme požít, bylo skutečně nakládáno jako s jídlem.
Pokud navíc mluvíme o BIO produkci, rozdílů je tu o to více.


Konkrétně na esenciálních olejích musí být výslovně vyznačeno, že jsou určené k vnitřnímu užití. A to přímo od výrobce, případně dovozce. Jelikož jsou esenciální oleje bezpečně použitelné jen a pouze při dodržení dávkování, je třeba, aby i tato informace byla na balení uvedená. Musíme na něm tedy najít doslovné konkrétní instrukce k použití.
Všechny tyto informace by měly být uvedené na obale. Pokud na něm uvedené nejsou, nemůže prodejce tvrdit, že je esenciální olej vhodný k jídlu, jelikož neplní své zákonem dané povinnosti.
Nakonec určitě stojí za to zmínit, že podobně jako s esenciálními oleji to funguje i s dalšími přírodními produkty – třeba rostlinnými oleji nebo hydroláty.
Říkáte si třeba, proč vůbec kvalitu esenciálních olejů zkoumat a proč hledat takové, které v kuchyni použít můžeme? Mrkněte na článek o tom, proč už nepoužívám citronovou kůru v kuchyni.
