Choulostivost hydrolátu
Hydrolát je voda obohacená o substance, které do ní přešly v průběhu destilace rostlinného materiálu. Obsahuje jen ty látky, které jsou ve vodě dostatečně rozpustné na to, aby se v ní udržely a nevydělily se.
Kde je voda, je i život. A o hydrolátu to platí bez pochyb. Velmi snadno se kontaminuje, každá manipulace s ním toto riziko zvyšuje a negativní vliv mají i podmínky skladování. Kontaminace je pro běžného člověka měřitelná nebo viditelná až ve chvíli, kdy je skutečně značně narostlá.
I když hydrolát vzniká společně s esenciálním olejem a říká se, že obsahuje esenciálního oleje stopové množství, není to tak úplně pravda. Obsahuje jen ty aromatické molekuly, které jsou dostatečně rozpustné ve vodě, a navíc ve velmi nízké koncentraci. Takže zatímco esenciální oleje mají většinou výrazně antimikrobiální aktivitu, o hydrolátu to rozhodně až tak neplatí.
Práce s hydroláty tak vyžaduje speciální podmínky a opatření. Nás jako spotřebitele zajímá, jakou kvalitu reálně má obsah lahvičky – jak se o kvalitu postaral ten, kdo lahvičku naplnil.
Zdroj hydrolátů
U hydrolátů je tak ohromně důležité, odkud pocházejí a komu prošly rukama. V každém stupni manipulace je třeba zajistit jejich mikrobiální čistotu. Možností je řada – od mechanického zachycení nečistot filtry až po ozařování. Nutné je také používání sterilních obalů a všeho, s čím hydrolát přijde do kontaktu.
Při výběru hydrolátu je tak v prvé řadě důležité vědět, kdo ručí právě za to, jak s ním bylo zacházeno, zejména při jeho balení. To vyžaduje dostatečnou kvalifikaci a technologické vybavení. Standardem by měla být mikrobiologická analýza potvrzující čistotu produktu.
Konzervace hydrolátů
Konzervantů je dneska na trhu dostatečná škála a není problém najít konzervanty bezpečné a co nejpřírodnější. Některé konzervanty jsou bez problému přijímané i prestižními certifikátory přírodních a bio (organic) produktů.
Vždy je důležité vědět, zda jsou konzervanty správně deklarované. Často se neuvádějí, protože pokud se jedná o hydroláty ne určené k vnitřnímu užití, legislativa a praktiky průmyslu na deklaraci konzervantů tolik nelpí. Vedle konzervantů hydroláty mohou obsahovat i další látky, určené například ke změně pH, úpravě vůně a barvy.
Hydroláty nekonzervované
Výhody nekonzervovaných hydrolátů. Čistý hydrolát bez konzervantu má řadu výhod, zejména:
neobsahuje žádná aditiva ani jiné látky, které se přirozeně nevyskytují v hydrolátu
je univerzálně použitelný – pokud je dostatečně kvalitní a ve správném stavu, můžeme ho použít, jakkoliv si přejeme, včetně vnitřního a kulinářského užití
bude mít lepší snášenlivost, nižší drážditelnost
Nevýhody nekonzervovaných hydrolátů. Čistý hydrolát bez konzervantu má také nevýhody, zejména:
je třeba ho uchovávat v lednici a minimalizovat riziko kontaminace
pro vnitřní užití je vhodný omezeně dlouhou dobu
musíme lépe hlídat jeho kvalitu a sledovat změny
pokud máme hydrolát ze zdroje, který nemá dostatečnou kvalifikaci a vybavení, je u něj vysoké riziko znečištění už při koupi a nebo riziko nedeklarovaných složek
Hydroláty konzervované
Výhody konzervovaných hydrolátů. Konzervovaný má především tyto výhody:
pro kosmetické užití je praktičtější a odpadá s ním spousta starostí
můžeme ho skladovat při běžných podmínkách, takže například v koupelně nebo nočním stolku
vydrží delší dobu použitelný
správně použitý konzervant může mít přidanou hodnotu
můžeme s ním snadněji dále pracovat, například vyrábět jednoduché produkty, někdy bez potřeby dále konzervovat (například pokud do něj pouze přidáme aktivní látky)
Nevýhody konzervovaných hydrolátů. U hydrolátů s konzervantem nám bude vadit hlavně:
obecně obsah aditiv, přičemž některá jsou lepší a jiná horší
v závislosti na použitém konzervantu bude mít hydrolát omezené použití. K vnitřnímu užití se hodí jen některé.
je vyšší riziko, že pokožce, zejména té velmi citlivé, nesedne
konzervant může změnit vůni a barvu hydrolátu, protože může dojít k chemické reakci mezi látkami
Hydrolát, hydrosol, květová voda…
I v souvislosti s konzervanty si připomeneme důležitost správného značení produktů a kvalifikace toho, kdo značení provádí. Aromatických vod se vyrábí a prodává spousta a značí se různě. Neexistuje ale globálně aplikovaná legislativa, která by používání různých pojmů upravovala a především vymáhala. Může se tak stát, že výrobek značený X obsahuje nedeklarovaný konzervant, protože v kruzích výrobce takový produkt automaticky nese konzervant v množství, které třeba deklarovat nemusí. Nebo obsahuje alkohol nebo jinou látku sloužící jako rozpouštědlo parfemace a zároveň konzervant.
O pojmech jako hydrolát, květová voda a hydrosol si můžete přečíst v tomto článku.
I když to může vypadat jako malá džungle, vyplatí se si v ní najít cestičku. Hydroláty jsou úžasné prostředky jemné péče o tělo i mysl.
Naše hydroláty od Terpenicu, BIO certifikované
Orientace v našich hydrolátech je snadná a na první pohled víte, zda je hydrolát čistý, nebo konzervovaný.
U nás najdete dvě řady hydrolátů.
V hnědé 250ml lahvičce to bude vždy hydrolát čistý bez konzervantu, vhodný i k vnitřnímu užití. Všechny jsou navíc certifikované jako BIO potravina.
V modré lahvičce se sprejem nebo hnědé 500ml a 1000ml láhvi pak najdete kosmetické hydroláty, šetrně přírodně konzervované. Všechny jsou opět BIO certifikované, s výjimkou kadidla.