Bio citrusy, nebio nebo něco úplně jiného?
Čerstvě strouhaná kůra citrusových plodů je nedílnou součástí mnoha receptů. Možná ale kvůli téhle na první pohled nenahraditelné ingredienci občas v kuchyni bojujete. Jako jsem to mívala já. Nevěděla jsem, jestli bio citrony jsou skutečně bio. Nebo jestli všelijací jazykové radící dobře omýt pomeranče z běžného zemědělství mají pravdu, jestli stačí kůru dobře odrbat a pak ji použít. Když jsem kůru nutně potřebovala, nebyla po ruce. A pak mi zas doma pár bio citronů zůstalo a já nevěděla, co najednou s nimi. Přiznám se, že receptům s citrusovou kůrou jsem se vyhýbala.
Když jsem si pořídila první lahvičky esenciálního oleje pro použití v potravinách, došlo mi, jak velký rozdíl těch pár kapek dovede udělat. Škoda, že jsem je neměla dřív. Ale lepší později než vůbec :).
Ještě možná stojí za to připomenout, že citrusová kůra se používá pro svoje aroma i chuť, ale nedělá pokrmy kyselejší. Pro dosažení kyselejší chuti přidáváme šťávu, která obsahuje ve vodě rozpustné kyseliny.
Používání esenciálního oleje oproti kůře má řadu výhod. Jakých?
Esenciální olej garantuje kvalitu – zejména co se týče BIO původu. Pokud je od seriózního výrobce s nálepkou BIO, je prostě bio. Nikdo nemohl jeho kvalitu ovlivnit. Třeba u takových citronů je to horší. Cestou na náš stůl prošly nejedněma rukama.
Navíc v našem případě tu kvalitu potvrzují taky analýzy, kterým výrobce esenciální olej podrobuje. Dvojitá záruka.
Esenciální olej máme snadno kdykoliv po ruce. Jedna lahvička vydrží dlouho, nezkazí se jako čerstvé plody. Jelikož bio citrusy nejsou klasicky ošetřeny, je u nich zpravidla rychlejší “úmrtnost”. A nikdo nechce kupovat ovoce, které pak poletí do koše. Někdy to přitom může být velmi brzo po tom, co si je vítězně doneseme domů.
Ve spoustě receptů oceníme to, že v jídle nenajdeme kousky kůry. Třeba v jemných krémech, šlehačce, čokoládě…
Dávkování je rychlé a snadné. Ovšem – a to je pravda – musíme se krotit :). Nastrouhat kůru chvíli trvá, ale nakapat esenci v odpovídajícím množství je otázka vteřiny. A protože tak krásně voní, může nás to svádět ke zvyšování množství.
Použití esenciálního oleje je levnější. Opravdu a znatelně. V každé 10ml lahvičce je zhruba 250 kapek. Na přípravu porce spotřebujeme většinou asi 1-3 kapky.
Určitě bych těch výhod našla ještě pár. Ale tyhle bohatě stačí.
(PS: Pak jsou další esenciální oleje, které nejsou vyrobené z citrusů, ale vůní se jim velmi podobají. A taky jsou parádní :))