Esenciální olej terpentýn BIO (borovice přímořská) (potr. kvalita)

100% čistý přírodní BIO terpentýnový esenciální olej španělské značky Terpenic pro vnější i vnitřní užití, s potravinářským certifikátem.

124,00  vč. DPH

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: 100% čistý přírodní BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový, vyrobený a značený jako potravinářské aroma dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Pinus pinaster (borovice přímořská, marocká borovice)
  • Způsob získání: z pryskyřice parní destilací
  • Chemotyp: α-pinen
  • Místo původu: Francie
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapací vložkou přímo z výroby
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Borovice přímořská je typická vysokým vzrůstem a tlustým kmenem, roste v oblasti kolem Středozemního moře, hlavně v nižších nadmořských výškách. Pryskyřice získaná z borovice přímořské bývala hojně používána ve Středomoří k mnoha účelům. Ve Španělsku se jí říká taky trementina a patřila do zelené domácí lékárničky.

Použití terpentýnového esenciálního oleje

Esenciální olej obsahuje vysoký podíl α-pinenu.

Terpentýnový esenciální olej má podobné použití jako řada jiných dražších esencí, používaných zejména k desinfekci.

Není vhodný pro těhotné a kojící, zvýšená opatrnost se doporučuje astmatikům.

Charakter vůně: balzámová, svěží, lesní

Vaření

Terpentýnová esence se v potravinářství uplatňuje hlavně při výrobě likérů a dalších alkoholických nápojů. Jinak se tradičně přidává do medu, pro svoje desinfekční účinky.

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů a do drogerie

Trementina se asi nejčastěji používala k ošetřování ran a bolístek a různých kožních chorob, pro svoje desinfekční účinky. Neměla by se však aplikovat na otevřené rány. Působí protizánětlivě, používá se při revma. Uplatňuje se i při nachlazení, kašli. Působí diureticky. Používá proti parazitům (včetně blech), houbám a kvasinkám.

Typicky tuto esenci najdeme hlavně v mýdlech a mastích.

V domácnosti ho oceníme v úklidových prostředcích.

Skvěle jde dohromady s jalovcem, rozmarýnem, verbenou citronovou, eukalyptem, geraniem

Využití v domácnosti

Terpentýnový esenciální olej se používá taky v chemickém průmyslu. Pro nás je asi nejzajímavější její použití do vosku k ošetřování dřeva doma.

Vnitřní terapeutické užití

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rostlině. Nese její aroma a chuť a také řadu terapeuticky zajímavých látek.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k terapeutickým účelům. Neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Účinky, pro které se esenciální olej používá kosmeticky nebo k inhalaci, nelze považovat za účinky platné i při vnitřním užití. Užívání esenciálního oleje terapeuticky vnitřní cestou doporučujeme zásadně konzultovat s odborníkem.

Užití esenciálního oleje ve smyslu potravinářského aroma není terapeutickým využitím. U některých esenciálních olejů (respektive látek v nich obsažených) jsou legislativně stanoveny maximální limity co do množství použitého v potravinách. Esenciální olej je pro dané užití bezpečný za předpokladu, že je použit v množství bezpečném pro konkrétní esenciální olej.