Esenciální olej skořice list BIO (potr. kvalita)

100% čistý přírodní BIO esenciální olej ze skořicového listu španělské značky Terpenic pro vnější i vnitřní užití, s potravinářským certifikátem. Skvělý i jako 100% přírodní potravinářské aroma.

181,00  vč. DPH

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: 100% čistý přírodní BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový, vyrobený a značený jako doplněk stravy dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Cinnamomum zeylanicum (skořicovník cejlonský, skořicovník pravý)
  • Způsob získání: parní destilací z listu
  • Chemotyp: eugenol
  • Místo původu: Madagaskar
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapací vložkou přímo z výroby
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Skořicovník pravý je stálezelený listnatý strom pocházející ze Srí Lanky. Nejčastěji se setkáme s jeho kůrou – skořicí, využívají se však i listy.

Použití esenciálního oleje z listu skořicovníku

Esenciální olej z listu skořicovníku je jemnější než esence z kůry. Což je pro nás většinou žádoucí – je mnohem bezpečnější na používání, navíc je cenově výhodnější. Je vhodnější pro běžné užití.

Použití se nedoporučuje během těhotenství, kojení a u dětí do 6 let. Je důležité ho dostatečně ředit a nepoužívat soustavně po delší dobu, protože může dráždit.

Charakter vůně: kořenitá, nasládlá (méně v porovnání s kůrou), teplá, díky obsahu eugenolu (kys. hřebíčkové) připomíná vůní i hřebíček.

Vaření

V kuchyni nám poslouží velmi dobře při přípravě sladkých i slaných pokrmů, za tepla i za studena a při pečení. Skořicová chuť je jednou z nejrozšířenějších vůbec, najdeme ji v receptech mnoha kuchyní po celém světě. Tato esence, díky vyššímu obsahu eugenolu, v sobě mísí vůni skořice a hřebíčku.

Krásně ji uplatníme při pečení – ať už koláčů, buchet, sušenek nebo cukroví. Nemusíme ji dávat jen do těsta, skvělá je o do krémů, náplní a polev. Hodí se do čehokoliv čokoládového.

Skořice ( i hřebíček) patří i do slané kuchyně, zejména v Asii ji najdeme třeba ve směsi koření na maso. Přidat ji můžeme třeba do marinád.

Dobře se hodí i do nápojů, hlavně teplých. Můžeme ji použít třeba k aromatizaci čaje nebo kávy.

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů a proti hmyzu

Skořice a obecně esenciální oleje s vysokým obsahem eugenolu patří mezi ty nejsilnější a nejdráždivější, proto s ní spíš šetříme. Stále je ale jemnější než esence získaná ze skořicové kůry.

V produktech desinfikuje. Příjemná je do mýdel a šamponů. Používá se i proti vším.

Pomáhá uklidňovat, bojovat proti vyčerpání, používá se při nachlazení a na podporu trávení. Napomáhá prokrvování.

Skořici najdeme taky v produktech ústní hygieny – pastách, ústních vodách… Pomáhá bojovat proti mikrobům a tlumí bolest. Díky vysokému obsahu eugenolu má účinky velmi podobné hřebíčkové esenci.

Skvěle funguje proti některým druhům hmyzu.

Skvěle jde dohromady s dalším kořením – třeba badyánem, muškátovým oříškem, dále s pomerančem, myrtou…

Vnitřní terapeutické užití

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rostlině. Nese její aroma a chuť a také řadu terapeuticky zajímavých látek.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k terapeutickým účelům. Neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Účinky, pro které se esenciální olej používá kosmeticky nebo k inhalaci, nelze považovat za účinky platné i při vnitřním užití. Užívání esenciálního oleje terapeuticky vnitřní cestou doporučujeme zásadně konzultovat s odborníkem.

Užití esenciálního oleje ve smyslu potravinářského aroma není terapeutickým využitím. U některých esenciálních olejů (respektive látek v nich obsažených) jsou legislativně stanoveny maximální limity co do množství použitého v potravinách. Esenciální olej je pro dané užití bezpečný za předpokladu, že je použit v množství bezpečném pro konkrétní esenciální olej.