Esenciální olej máta luční BIO (potr. kvalita)

159,00 349,00  vč. DPH

Zrušit výběr
  • Klasifikace: 100% čistý přírodní BIO certifikovaný esenciální olej značený jako potravinářské aroma – jednodruhový, vyrobený dle evropské legislativy v kvalitě pro vnitřní užití
  • Detail: Mentha arvensis (Corn mint, máta luční, máta rolní, divoká máta), získán parní destilací nadzemní části rostliny, chemotyp: menthol, menthon, místo původu: Čína
  • Objem balení: 10 ml nebo 30 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapací vložkou přímo z výroby
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

Máta luční je poměrně podobná mátě peprné. Má charakteristické mentolové aroma i chuť. Cítíme z ní lehkou nasládlost a zároveň intenzivní mentolovou svěžest. Používá se podobně jako další druhy máty bohaté na mentol.

Vnější užití

Aromaterapeuticky, k inhalaci, masážím, do kosmetiky a drogerie a produktů proti hmyzu

Kdy ji oceníme? Když… chceme podpořit trávení, vykašlávání, tlumit křeče i bolesti. Tradičně se používala i na snížení horečky a zmírnění nevolnosti. K desinfikování, tlumení zánětů.

Podporuje cirkulaci, zlepšuje náladu a bystří mysl.

Přidává se do přípravků, které mají za cíl osvěžit – tedy třeba do deodorantů, produktů zubní hygieny, osvěžovačů vzduchu a další domácí drogerie.

Esenciální olej z máty luční je ekonomičtější alternativou esence z máty peprné. To oceníme zejména při přípravě produktů s vysokou spotřebou éterických olejů, tedy třeba v případě mýdla, šamponů, čistících produktů.

Vůně máty luční odpuzuje některé druhy hmyzu a dalších škůdců.

Využití jako potravinářské aroma

Mátový esenciální olej užijeme zejména v letních měsících, ale taky v období nachlazení nebo chvílích, kdy potřebujeme povzbudit a osvěžit.

Jako přírodní potravinářské ochucovadlo ji užijeme ve sladkých i slaných jídlech a zrovna tak nápojích. Skvěle jde dohromady s čokoládou, třeba při přípravě bonbonů, čokoládových pralinek nebo polev. Snadno s ní ochutíme a ovoníme krémy či sirupy pro další použití v kuchyni. Hodí se třeba taky do zálivek a sals.

Vnitřní terapeutické užití

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rostlině. Nese její aroma a chuť a také řadu terapeuticky zajímavých látek.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k terapeutickým účelům. Neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Účinky, pro které se esenciální olej používá kosmeticky nebo k inhalaci, nelze považovat za účinky platné i při vnitřním užití. Užívání esenciálního oleje terapeuticky vnitřní cestou doporučujeme zásadně konzultovat s odborníkem.

Užití esenciálního oleje ve smyslu potravinářského aroma není terapeutickým využitím. U některých esenciálních olejů (respektive látek v nich obsažených) je pro konzumaci stanoveno maximální bezpečné množství. Esenciální olej je pro dané užití bezpečný za předpokladu, že je použit v množství bezpečném pro konkrétní esenciální olej.