Esenciální oleje pro přípravu vánočního cukroví

Které naše esenciální oleje jsou vhodné pro pečení a vaření? Protože takových máme víc než stovku, připravila jsem pro vás krátký přehled těch nejlepších. Parádně vám poslouží při přípravě (nejen) vánočního cukroví. A věřím, že ani po vánočních svátcích je neodložíte do kouta, ale že vám budou dělat voňavého parťáka po celý rok.

Pokud s esenciálními oleji v kuchyni nemáte zkušenost, vězte, že jejich použití je velmi jednoduché. A dávkují se po kapičkách. Jedna lahvička vám tak vydrží na hodně dlouhou dobu a napečete a navaříte s ní spoustu dobrot.

Citronový esenciální olej

Citronový esenciální olej je asi nejuniverzálnější ze všech. Výborně nahradí citronovou kůru, dodá nejednomu cukroví tu správnou jiskru a výborně poslouží i všude tam, kde chceme dosáhnout intenzívnější citronové chutě a vůně.

Typicky ho tak přidáváme do těst (třeba lineckých), džemů, krémů a náplní. A báječně aromatizuje cukr.

Pomerančový esenciální olej

Pomeranč je druhou stálicí v mojí předvánoční kuchyni. A to hlavně proto, že je naprosto neodolatelný ve spojení s čokoládou.

Moc fajn je ale i do různého jemnějšího cukroví, třeba i společně s citronem. A zase k aromatizaci cukru.

Duo pomeranč & citron

Citron a pomeranč jsou nejpoužívanější a dokonale univerzální. Proto mi přišlo jako dobrý nápad je prodávat společně – a nabídnout vám je za lepší cenu.

Grepový esenciální olej

Grep jsem si nesmírně oblíbila a nejradši ho mám ve spojení s medem. Jeho chuť není typicky vánoční, ale určitě se i při přípravě cukroví krásně uplatní. Třeba při přípravě různých kuliček s obsahem medu. A taky nám vylepší marmeládu, třeba do klasického lineckého.

Mátové esenciální oleje

Máta je sice chladivá a na první pohled výrazně letní, nicméně s čokoládou je naprosto dokonalá po celý rok. A její použití při přípravě cukroví zaručí velký úspěch!

Mátové éterické oleje se nejlépe uplatní v krémech, náplních a polevách. Pokud si s cukrovím chcete skutečně vyhrát, využijte ve vašich receptech chuť a vůni máty a barvu zeleného ječmene, chlorely nebo matcha čaje.

K tomuto použití bych doporučila dva druhy máty – mátu peprnou (která je trochu sladší) a mátu luční, která je výrazně mentolová.

Kardamomový esenciální olej

Vůně kardamomu je skutečně pohádka! Esenciální olej nám ji přináší v čisté koncentrované podobě. A umožní nám ochutit a provonět nejen naše cukroví.

Kardamom se výborně snoubí se spoustou chutí a jeho použití je hezky široké. Rozumí si s citrusy i dalším kořením, výborně se kombinuje s čokoládou, ořechy, ovocem…

Skořicový esenciální olej

Nevím jak vy, ale já mám poslední roky problém sehnat kvalitní, skutečně aromatickou skořici. Takže sahám čím dál tím častěji po esenciálním oleji, ten náš je navíc s BIO certifikátem.

Skořici a její použití netřeba dlouze představovat. Esenciálním olejem krásně ovoníme cukr, bude se hodit do náplní a krémů. A pomůže nám doladit džemy a povidla.

Esenciální olej ze skořicovníkového listu

Éterický olej destilovaný z listu skořicovníku je méně známý a je to taková škoda. Voní jako skořice s hřebíčkem dohromady a je krásným zástupcem esenciálních olejů s kořenitou vůní.

Uplatníme ho dobře v kombinaci s čokoládou a jablky, hruškami, meruňkami, pomerančem… Skvěle se hodí k aromatizaci cukru.

Hřebíčkový esenciální olej

Hřebíček je další klasika. Jeho vůně je výrazně spojená s Vánoci a v duu s pomerančem umí vytvořit tu správnou vánoční atmosféru.

Hřebíčkový éterický olej nám pomůže dochutit třeba náplně, džemy a krémy.

Badyánový esenciální olej

Badyán a vlastně obecně éterické oleje s obsahem anetholu jsou další stálicí vánočního pečení. Můžeme je používat samostatně nebo ve směsi s dalším éterickým oleje z koření nebo citrusů.

Opět i badyán nám pomůže dochutit náplně a džemy a báječně se hodí ke všemu s jablky, hruškami nebo pomeranči.

Zázvorový esenciální olej

Zázvorový esenciální olej mnohé překvapí – jeho aroma a chuť totiž nejsou štiplavé, jak to známe u čerstvého zázvoru. Esenciální olej je jemnější, sladší, má příjemnou hřejivou chuť a vůni.

Zázvor se báječně hodí do krémů a náplní a taky všude tam, kde je čokoláda všech barev.

Anýzový esenciální olej

Anýz je bohatý na anethol, takže má dosti společného s badyánem (ostatně v jiných jazycích se badyánu říká hvězdicový anýz).

Užijeme ho do kořenitých směsí, k uchucení cukru i k provonění těsta (třeba ve španělské kuchyni se často používá anýzovka, kterou nám esenciální olej může zasuplovat).

Všechny esenciální oleje vhodné pro použití při pečení a vaření najdete tady.

Všechny naše esenciální oleje uvedené jako vhodné do jídla splňují evropskou potravinářskou legislativu. Výrobce tak ručí za jejich bezpečnost pro vnitřní užití – za předpokladu, že byly správně použité. Esenciální olej je velmi koncentrovanou formou rostlinného extraktu a pro jeho použití platí stejná pravidla, jako pro užití rostlin obecně – zejména v souvislosti s nevhodností pro určité osoby.

Naše esenciální oleje jsou 100% čisté přírodní integrální, takže jsou navíc z hlediska výživy zpestřením a přinášejí tělu řadu zdraví přínosných látek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *